2012/12/05

LUUKKU 5: PepparkakorUlkona on kirpeä pakkanen, puun oksat kuurassa eikä mulla ole mihinkään kiire. Kunhan piparitaikina tulee tehtyä ennen kuin lähden töihin, niin kaikki on hyvin. Talvi on omalla karulla tavallaan todella kaunis vuodenaika. Harmittaa vain, että pakkanen ei kauheasti houkuttele kameran kanssa räpeltämiseen, joten nämäkin kuvat on otettu tylysti parvekkeelta...


Tunnen pientä historian havinaa korvissani, kun juttelen mummoni kanssa pipareiden teosta puhelimessa ja mummo kertoo, että pipareita tehtiin aina itsenäisyyspäivänä. Siskokset leipoivat äidin edellisenä päivänä valmistamasta piparitaikinasta milloin mitäkin kikatellen ja salaa maistellen taikinaa. Pipareiden paisto oli perinne, itsenäisyyspäivän traditio, jota odotettiin joka joulu innolla. Köyhässä 12 lapsen maatalossa ei paljoa ollut varaa valita mausteista, mitä mummo vieläkin ihmettelee, että miten ne piparit silti maistuivat aivan pipareille, vaikka tuskin kaikkia nykypipareiden mausteita edes oli Suomessa ja jos oli, niin ei ainakaan köyhälistöllä. Suljen puhelimen ja katson omaa valmista taikinaani valkoisessa taikinakulhossani. Olen tehnyt tavallaan jotain historiallista. Ensinnäkin olen valmistanut elämäni ensimmäisen oman piparkakkutaikinan. Toisekseen, olin ajoittanut pipareiden leipomisen paremmin kuin täydellisesti. Jollain tavoin mummoni kertoma vanha hauska perinne saa taas jatkoa, kun leivomme kaverini kanssa huomenna omatekemästä taikinasta pipareita, vaikkei mummo olekaan mukana leivonnassa.


Nyt täytyy vain toivoa, että tein kaiken oikein ja taikina on onnistunut. No, ainakin se maistui todella herkulliselta, että eiköhän se kaupaksi mene, vaikkei olisikaan ihan täydellinen... Kiitoksia vaan kovasti reseptin lahjoittaneelle henkilölle. Äitihän ei tosiaan uskonut, että mä tässä onnistun, mutta eihän tää edes ollut vaikeeta!
Onko joku muukin tehnyt jo pipareita tai onko joku innostunut yhtä kovaan diy-meininkiin kuin minä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoinnissa on otettu käyttöön kommenttien valvonta. Kommenttisi näytetään hyväksynnän jälkeen.