2012/11/04

Lihapullafiiliksiä


Pahoittelut taas muutaman päivän postaushiljaisuudesta sekä siitä, että tämä postaus tulee olemaan täysin kuvaton jupina tallipäivistä tämän viikon lopulla...

Tosiaan, torstaina kävin heppailemassa. Mädde oli ihan vauhko ja sekoili, kun naapuri T oli tarhassa ja Mädsin boksin takana kentällä oli väkeä. Ei se päiväsaikaan juuri mitään siitä sano, mutta pimeällä tuo on tammalle jotenkin ihan ylitsepääsemättömän kauheaa. Sitten se unohtaa kokonaan, että mä olen siellä karsinassa sen kanssa ja tulee päälle. Ei se kovaa tule ja Mäds väistää kyllä heti, jos nostaa kädet pystyyn tms. Mutta ei se sittenkään rauhoitu. Kun sain sen jotenkuten harjattua, vein vesariin ja siellä sitten siistin tytön loppuun. Kuntoon sain onneksi laitettua karsinassa. Me ei oikeestaan tehty muuta kuin venyteltiin eteen alas ja taivuteltiin. Eli sitä niin peruskauraa kun vaan voi olla. Mua alkaa jo melkein vähän tympimään toi ainainen ympyröillä taivuttelu ja eteen alas venyttely-tyyppinen ratsastus, kun siitä ei oikein saa irti yhtään mitään. Ja mulla alkaa olla taskut vähän tyhjät ideoista, miten suunnitella ratsastuksen teema ja tehtävät yms. Mädde vaan tuntuu hyvältä joka kerta. Välillä se kuumenee, mut se on oikeestaan ainoa heikkous itse hevosen liikkeessä. Mä oon se, jossa olis enemmän korjattavaa (istunta, kädet, jalat jne), mutta näistä joskus myöhemmin lisää...

Perjantaina Mädden omistaja oli tullut kipeäksi. Mä en ikävä kyllä päässyt sinä päivänä tallille, joten Mädde sai sitten vapaapäivän... Mä menin tallille taas lauantaina. Keskityttiin tällä kertaa nopeisiin apuihin ja reaktioihin, eli tehtiin paljon siirtymisiä sekä askellajin sisällä että askellajien välillä. Lisäksi väistöjä ja avoja sekä pari huonosti onnistunutta laukanvaihtoa. Viimenen vaihto tosin onnistui poikkeuksellisen hyvin ja oli selästäkin käsin suht siisti, mutta muut vaihettiin pukkiriekkumiskohtauksen kanssa. Mädde paineistu todella paljon, kun siltä vaati kokoamista ja vahvempaa poljentaa takaa. Edellispäivän vapaalla oli varmasti syynsä siihen, ettei tytsy ollut niin rauhallinen oma itsensä, mutta oli vähän ikävää ratsastaa sellaisella pingottuneella 600-kiloisella vieterillä, joka on mun makuun melkein turhankin kevyt kädelle. Tuntu siltä, että oisin vaan killunu perunasäkkinä siellä satulan päällä, mutta onneksi ratsastus meni silti ihan hyvin, eikä noita vaihtohässäköitä lukuunottamatta tullut muita sekoamisia/"pelästymisiä" tms.

Tänään puolestaan hypättiin taas! Meillä oli ihan yksinkertainen tehtävä, suhteutettu 17m välillä toisella pitkällä sivulla ja okseri toisella. Mädde oli eilisen jälkeen tosi herkkä ja helppo saada kuuliaiseksi. Aloitettiin tulemalla suhteutettua linjaa puomeilla niin, että puomin ylitettyä tehtiin aina voltti ja mentiin puomin yli uudelleen. Tästä tehtävästä Mädde suoriutui alun pörhellyksen jälkeen oikein hienosti. Nostettiin puomit esteiksi ja tultiin niitä sitten ilman voltteja molempiin suuntiin. Toiseen suuntaan (vasen) Mädde tuli tosi hienosti esteet, mutta oikealta tullessa ei hypyistä meinannut tulla mitään. Ongelma ilmeisesti oli lähinnä keltaisten puomien värissä eikä niinkään suunnassa. Mädde rupesi taas ryysimään esteelle ja hyppäämään vinoon sekä sitten kieltämään, kun koitin hidastaa sitä ennen ekaa estettä. Ravissa päästiin sitten suht nätisti siitäkin yli loppujen lopuksi... Viimeisenä siirryttiin okseriin, jota sitäkin tultiin molemmista suunnista. Siniset puomit oli ilmeisesti myös jänniä ja vaikka joka kerralla Mädde hyppäsi miettimättä kaikista, oli ilmavaraa 60cm okserissa varmaan ainakin puoli metriä... :D Mä jäin vähän taas suuhun kiinni, kun en luottanut Mäddeen tarpeeksi, mutta vikat hypyt meni todella hyvin ja oltiin selvästi molemmat tyytyväisiä suoritukseen, Mädde intoili hirveästi ja korisi hyppyjen jälkeen laukatessaan korvat luimussa eteenpäin kauheeta kyytiä. Toistaiseksi tää hyppäri oli ainakin mun omasta mielestä tähänastisista paras! Valitettavasti hypyistä ei ole minkäännäköistä kuva- tai videomateriaalia, mikä harmittaa mua itseänikin paljon.

Saatiin muuten talilla huudot tuosta estetunnista. Itse asiassa henkilö on sama, jonka kanssa meinasi tiistaina mennä hermot, kun käski kaikki kävelevät uran sisäpuolelle, mutta jäi itse uralle kävelemään. Mä väistin kaikkia olin sitten käynnissä tai ravissa/laukassa, mutta entäs hän...? Eheei, eihän väistämisvelvollisuus koske kuin "alempiarvoisia" ja hänen silmissään huonompia ja ei niin kivoja ratsastajia... Samapa tuo sinäänsä mulle on, mutta on kurjaa olla tuollaisen ihmisen kanssa samaan aikaan maneesissa, kun itse joutuu väistelemään ja ratsastaminen tökkii koko ajan. Mutta joo, en pilkkaa ketään henkilöä tän enempää, ettei pilkka osu omaan nilkkaan. Mutta tästä päivästä vielä...
Oltiin siis tehty tän päivän maneesivaraus edellisenä päivänä hyvissä ajoin, mutta C:llä oli jo varaus klo 14, joten varattiin meille 13-14. Mulle eikä liiemmin Mädden omistajalle ollu kerrottu, ettei kahta estetuntia saisi olla putkeen, joten sitten tottakai syy oli meidän, kun me olimme varauksen tehneet viimeisinä. Ymmärrän kyllä hyvin, että näin on sovittu, koska muiden on vaikea rasastaa/liikuttaa hevosiaan samaan aikaan ja kaksi tuntia odottelua tallilla on aika paljon. Mutta tosiaan, kun kukaan ei ollut meitä tästä "säännöstä" infonnut, niin pahahan sitä on noudattaa tietämättä siitä... Meillä nyt ei kuitenkaan ollut kuin nuo kolme estettä, niin ei viety ihan älyttömästi tilaa, kyllä siellä oli toinenkin ratsukko samaan aikaan ilman ongelmia. Tästä huolimatta piti ihan väkisin tulla juoksuttamaan toista hevosta maneesiin, vaikka kenttä oli ihan ratsastuskelpoinen, häiriten meidän volttitehtävää (toiselle voltille tuli sitten aina lisättyä pysähnykset, kun enhän mä voi juoksutettavan päälle ratsastaa). Eihän siellä tarvinnu viipyä kuin 10-15min, mutta pitipähän nyt kuitenkin. Yhtä lailla jos ei tuplahyppäreitä saa olla, voisi kieltää juoksuttamisenkin, jos ei muilta ratsukoilta (saatika sitten maneesivuoron varanneilta) ole lupaa.

Meille kaikille on suotu silmät ja edes jonkinmoinen tilannetaju sekä havainnointi, jotta voimme vuoroin väistää toisiamme. Kyllä mä tottakai väistän muita tarvittaessa vaikka meillä olisikin varaus ja toivon samaa myös muilta. Osa tuon yksinkertaisen asian osaakin hyvin, mutta eiköhän joka sakkiin mahdu aina yksi tai kaksi sellaistakin, joille liikennesäännöt ja muiden väistäminen on täysin yliarvostettua. On kurjaa ja epäoikeudenmukaista, että tällaisella toiminnalla pahimmassa tapauksessa pilataan muiden ratsastus ja onnistumiset. Toivottavasti tällaisten ihmisten välinpitämättömyys kostautuu heille vielä jonain päivänä...

Nyt lopetan tän vaahtoamisen, ettei tuu paha mieli. Mulla on massu täynnä huippuhyvää omatekemää pöperöä sekä väsynyt, mutta onnellinen fiilis aamupäivän hyppäristä ja koko päivästä. Nyt käperryn tähän sohvalle ruokalevolle! Hihih!

Ainiin, hei jos joku haluaisi olla tosi ihana, voisi heittää tähän ideoita tulevan viikon sileätyskentelyihin! Toteutettavasta/-vista ideoista raportoin sitten tänne, miten harjoitukset sujuivat. Eli ei kun tehtävä- ja tuntiteemaideoita tulemaan! Julkaistavan ehdotuksen tekijälle myös tottakai kiitokset blogilinkkeineen! ;)

4 kommenttia:

 1. Tässä sulle nyt yksi, voin kehitellä lisää myöhemmin. Eli alkuverkka ympyröillä, askellajit läpi ja hevonen pehmeäksi. Tehtävä: kolmikaarinen ja voltit jokaiseen kaarteeseen. Aseta ja taivuta kaarteissa huolellisesti ja keskihalkaisijalla aina selkeä suoristus. Kun tämä sujuu, lisää voltin jälkeen avoa keskihalkaisijalle asti, jonka jälkeen suoristus ja taivutus uuteen suuntaan. Avoa tulee vaan pari askelta. Vaadi volteilla ja avossa lyhyempää muotoa, mutta pidä huoli, että energia säilyy. Pieni pätkä keskihalkaisijalta uudelle voltille voi sujua eteen ja pitkällä sivulla sitten voi päästää myös vähän pidemmäksi ja rentouttaa. Sama ravissa molempiin suuntiin. Laukassa sama (ilman avoja) ja käynnin kautta vaihdot keskihalkaisijalla. Viimeisen voltin jälkeen lyhyt sivu avossa ja sitten kulman jälkeen käyntiin ja C:ssä uusi nosto. Tämä molempiin suuntiin pari kertaa ja sitten laukassa kevyessä istunnassa pitkänä ja matalana hetki ja sen jälkeen loppuverkka ravissa ja käynnissä. Kysy jos jäi epäselväksi.

  Niin ja muista keskittyä samalla omaan istuntaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titta, tää on ainakin toteuttamisen arvoinen! :D Katsotaan nyt, josko jollakulla muullakin olisi vielä ideoita, toteutan sitten vaikka kaikki jos hyviä tulee, on ainakin tekemistä meille ;)

   Poista
 2. Meijän tallilla on silleen ettei tuntien aikana saa tulla heppaa juoksuttamaan, ellei se sovi kaikille tunnilla olijoille (itselle ainakin ok jos meitä on tunnilla kaksi ja työstetään hevosia pääty-ympyrällä niin ei haittaa jos joku juoksuttaa toisessa päädyssä sen 15-20min). Mutta musta ihan hyvä sääntö koska ärsyttää jos on maneesin varannut ja maksaa tunnista, niin eihän siitä sitten saa kaikkea irti jos muita joutuu väistelemään. Toki meillä on niin että tunnilla olijoita väistetään, oli askellaji mikä tahansa. :)

  SItten noista harjoituksista, voisin ehdotella :) Eli siis harjoituksen voisi aloittaa pitkillä sivuilla niin, että kavennat uraa n. 2m aidasta/seinästä. Sitten vasta-asetuksia pitkillä sivuilla, aluksi käynnissä ja muutaman sivun jälkeen ravissa. Pikku hiljaa siirry vasta-asetuksesta avoon, mutta niin että avo ikään kuin suoralla linjalla ja hevosen otsa seinää päin (en tiiä tajuutko ?) Ja tätä siis molempiin kierroksiin. Sitten pitkillä sivuilla vastalaukan nostoja käynnistä. Eli edelleen kapeammalla uralla ja kulman jälkeen hevonen vasta-asetukseen ja siitä vastalaukan nosto. Tärkeä olisi pitää hevonen siinä linjalla eikä päästää sitä valumaan uralle. Sitten ennen kulmaa käyntiin ja kulmassa asetus sisälle päin. Tehtiin tällästä tunnilla ja sain ite hepan ainakin tosi hyväski ja oli kiva harjotus :) Ja siis tuohon alkuun joku verkka kaikissa askellajeissa :) Mutta en viitti sua kummemmin alku- ja loppuverkoissa neuvoa kun varmasti tiiät ite mikä Mäddelle on paras :)

  Pahoittelut jos tuli sekava!! :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut sekava, ymmärsin kyllä mitä hait takaa :) Kiitos tästä ehdotuksesta, tätäkin on hyvä kokeilla! ;)

   Ja joo, siis ei mua haittaa jos koulutunnin seassa on joku juoksuttelemassa, mutta etenkin estetunnin aikana juoksuttamaan tulevan olisi hyvä tarkkailla tunnilla olevaa/olevia ratsukoita ja pysyä tilanteen tullen poissa tieltä. Näinhän ei siis meillä sunnuntaina ollut, kun volteilla jouduin aina pysähtymään väistääkseni juoksutettavaa. Ja silloin tällöin myös uralla. Mutta loppupeleissä sen tallilaisen toiminta ei pilannut meidän tuntia, niin aika sama :D

   Poista

Kommentoinnissa on otettu käyttöön kommenttien valvonta. Kommenttisi näytetään hyväksynnän jälkeen.