2012/11/08

Tule joulu kultainen



Marraskuuta on pikkusen yli viikko takana, mutta mä olen jo ihan joulussa. Mun täytyy tunnustaa, että mä olen yksi monista jouluihmisistä, vaikken koskaan aikaisemmin ole tätä myöntänytkään edes itselleni. Mä rakastan joulua ja tänä vuonna joulukuume on iskenyt jo näinkin varhain. Johtuneeko kenties siitä, että tänä jouluna mä saan elämäni ensimmäistä kertaa ihan itse laittaa kodin jouluiseksi, vaiko sitten siitä, että tämä joulu on melkein kaikin puolin poikkeuksellinen. Tänään jouluun on vielä normaalisti 46 päivää, mutta mulla kodin joulukuntoon saattamiselle on enää 33 päivää aikaa reissujen takia. Ehkä joulumielen herääminen näin aikaisin on vähän näitä molempia. Innostusta ja jännitystä, mutta myös haikeutta ja pelkoa tulevasta.


Havahduin eilen siihen, että asiat ovat muuttuneet. Lapsuuden joulut ovat jääneet taakse ja nyt muodostan itse oman jouluni ja jouluperinteeni. Haikeana muistelen viime joulun vanhaa perinteistä kaavaa kellontarkkuudella. Edelleen perheenjäseneni kuuluvat jouluun, mutta vanhat traditiot venyvät ja paukkuvat liitoksistaan, kun asun omillani. Enää en herää jouluaattoaamuna anivarhain syömään äidin keittämää riisipuuroa ja metsästä kuumeisesti yhtä kymmenestä mantelista, enkä sen jälkeen matkaa tallille jouluratsastukseen Brunolla. Ihan itku meinaa tulla tässä kun ajattelee että noin pienikin traditio on nyt poissa.


Joulu on perinnejuhla, meidän perheen tapauksessa hyvin pieni, mutta sitäkin lämpimämpi ja rauhallisempi tapahtuma, jolloin syödään pitkän kaavan mukaan ja nautitaan kynttilänvalosta pimeydessä. Ruoan jälkeen käperrytään sohvannurkkaan ja joku onnekas jakaa kaikille paketit. Paketit avataan yhtä aikaa, vasta kun lahjat on jaettu, ja sitten yhdessä huokaillaan ja ihastellaan toisten saamia lahjoja. Isän kanssa me aina kilpaillaan siitä, kumpi saa enemmän lahjoja, vaikka se onkin vain materiaa ja oikeasti joulussa tärkeintä on se yhdessäolo. Liian usein ihmiset sortuvat yliarvostettuun materiaan sen sijaan, että nauttisivat joulun tunnelmasta ja yhdessäolosta. Mä haaveilen menneisyyden jouluista, silloin kun perheet asui pirteissä ja kuusi kannettiin tontin takaisesta metsästä. Silloin, kun lapset osallistuivat leivontaan ja kodin joulukuntoon saattamiseen ilman kilometrimittaisia joululahjalistoja ja oikeasti odottivat joulua myös sen tunnelman vuoksi. Ja kun kellään ei ollut kiire ja osattiin oikeasti nauttia joulun tarjoamasta hengähdystauosta laulellen joululauluja, leipoen komeita piparkakkutaloja ja torttukekoja, ja ajaen reellä joulukirkkoon aattoaamuna. Välillä mietin, miten maailma on ajautunut siihen, että nykyään myös jouluisin on kiire.


Joulussa tärkeintä on nimenomaan aika ja tunnelma. Tänä jouluna yritän parhaani mukaan luoda itselleni ja läheisilleni kiireettömän ja stressittömän, mutta kuitenkin tunnelmallisen ja lämpimän joulun. Se on vain niin ihanaa, kun voi hetkeksi käpertyä sohvannurkkaan kynttilänvaloon villapaita ja -sukat päällä, kuuma glögilasi kädessä samalla, kun soittaa vanhoja joululauluja levyltä ja piparit hiljaa paistuvat uunissa. Joulun tuoksu on yksi parhaimmista tuoksuista, mitä tiedän ja se jos jokin tekee joulun. Maltan tuskin odottaa, että joulun tuoksu kantautuu taas nenääni. Vasta metsästä haettu kuusi, leivokset ja joulukukat, niistä on joulutuoksut tehty.


Tänään mä menen ja ostan elämäni ensimmäiset joulukoristeet omaan rakkaaseen kotiini. Vielä on paljon tehtävää, jotta saan kotini näyttämään siltä, miltä toivoisin kotini näyttävän jouluna, mutta kyllä mä pystyn saavuttamaan sen unelmien jouluni omassa kodissa. Täytyy vain kirjoittaa joulupukille, että tänä jouluna en toivo mitään muuta kuin että kaikki menee hyvin ja että maassa olisi edes vähän lunta (ja sitten ihan vähän suklaata, villasukkia ja ja ja...)


Oletko sinä jouluihminen? Millainen joulu teillä on ja mikä tekee joulumielen?


Kuvat we♥it

16 kommenttia:

  1. Täälläkin yksi jouluihminen! Ihan voisin itseni tunnistaa tuosta sun tekstistäs. :) Tänään katselin kylläkin hieman kauhulla kun kaupassa porukka jo nyt viilettää lahjalistojen kanssa, ostelee kinkkuja ja tappelee joulukalentereista... Monilla tuntuu olevan jo nyt ihan mieletön joulustressi, vaikka mielestäni sen pitäisi olla nimenomaan stressitön juhla, milloin kaikki saisivat rauhoittua! :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nimenomaan! Ihan hullua, että kaikilla ihmisillä on jo nyt hirveä stressi päällä! Mä yritän parhaani mukaan itse hoitaa jouluni niin, ettei tarttis stressata, toivottavasti sullakin tulee stressitön joulu ;)

      Poista
  2. Mä oon laulanut joululauluja jo elokuusta ja tänään päätin, että nyt tulee joulu ja tästä lähin saan rauhassa suunnitella kaikkea. Mä rakastan joulua ja tajusin tänään ajellessani tuolla lumisateen keskellä, että oikeasti iso osa joulua on tehdä tallilla asioita. Koristella suitset, kirjoittaa jouluvihkoihin. Ja tietysti se jouluratsastus. Pystyn samaistumaan suhun, katselin kuvia viime joululta. Yhden alle olin kirjoittanut, että viimeinen joulu PH:ssa. Enpä silloin olisi osannut aavistaa, että se oli viimeinen joulu ylipäätään yhdessä. Tuntuu, että joulusta puutuu jotain, vaikka oonkin Amilla ratsastanut jo vuosia jouluaattona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla tuli tippa linssiin, kun luin tän... Muistu mieleen, että viime jouluna sanoin jollekin tallilaiselle, että se on hassua miten jokaiselle tulee joulumieli eri asioista, että mulle se tulee siitä kun saa laittaa joulunauhat Brunon suitsiin...

      Poista
    2. Sori, ei ollut tarkoitus. Se on vaan hassua, miten paljon oikeasti ne tallilla tehtävät asiat tuo joulumieltä. Mulla joka vuosi joulu alkaa tuntua olevan tosi lähellä siinä vaiheessa kun teen jouluvihkoja. Toivottavasti pääsen ensi viikolla ostamaan vähän tarvikkeita, että saisin aloitettua askartelun tänäkin vuonna.
      Kyllä mä luulen, että niin kauan kun hevoset on osa elämää, ne on myös joulumielen luomisessa isossa osassa.

      Poista
    3. Enhän mä sitä, muistot on hyvästä ja niitten perään saa itkeskellä, ei siinä musta mitään pahaa ole. Enkä sanonut sitä pahalla, en tosiaan. :)
      Tee munkin puolesta niitä jouluvihkoja, kun enää en niitä voi oikeen tehdä. Tai voin, mutta vaan kaappiin homehtumaan. Tai ties vaikka tekisin yllätyshyökkäyksen ja väkisin tuputtaisin Brunolaisille jouluvihon ihan vaan perinteitä kunnioittaen :D

      Poista
  3. Eksyin tänään kai tähän sun blogiis ja oli pakko liittyä lukijaksi. Mä en oikeen osaa sanoa mikä tässä viehättää mutta sulla on tosi kivoja tekstejä ja muutenkin tässä blogissa on tosi kiva tunnelma! Ansaitsis ehdottomasti lisää lukijoita, toivottavasti saat! Pakko vielä antaa erityiskehut nimestä, joka on ihan superkiva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos todella paljon tästä kommentista, piristi mieltä ihan hirveästi ja saa taas lisäintoa tähän bloggaamiseen, vaikka itseäni vartenhan tätä alunperin olen alkanut pitämään! :)) Kiitos tuhannesti! <3

      Poista
  4. Mäkin olen jouluihmisiä ja kaipaan kovasti lapsuuden jouluaattoja; kotona jouluista, isin kanssa käyminen sukuhaudalla, odotus lähdöstä Famulle ja Fafalle(mummille ja ukille) viettämään perhejoulua. Mut nyt tätä ei ole. Olen asunut omillani jo monta vuotta ja on ollut aina yksi sumpliminen joulun vietosta, mutta silti niistä on tullut kullan arvoisia hetkiä. Tämä joulu tulee olemaan kyllä yksi rankemmista itselle, Famun viimeinen matka Fafan luokse alkoi tänään hautajaisten muodossa ja ensimmäinen joulu ilman heitä on ajatuksena suhteellisen rankka. Tänä vuonna siis voin rehellisesti sanoa etten odota joulua. Toivottavasti en latistanut sun joulumieltä tällä. Sait mut hymyilemään tällä ihanalla jouluisella tekstillä.
    Tykästyin heti tähän blogiin blogi-sekkailun yhteydessä ja liityin lukijaksi. Sain itse pientä inspiraatiota aloittamaan itse uudestaan kirjoittamisen. Kiitos siitä! :)

    Iloista joulun odotusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osanottoni rakkaiden menetyksestä. Todella ikävää, että näin on käynyt. Toivottavasti teille tulee kuitenkin lämmin ja rauhallinen joulunaika, vaikka sitä varjostaakin läheisten poismeno. Rakkaista on aina ikävä luopua, mutta heitä voi sitten lämmöllä muistella glögin ja piparintuoksun yhteydessä. Voimia koko perheelle suruun.
      Ihanaa, että teksti sai hymyilemään ja kiitos tuhannesti myös sinulle kehuista! :) Täytyypä käydä stalkkaamassa sun blogia ;)
      Hyvää joulunodotusta myös sinulle! :)

      Poista
  5. Ihania joulukuvia! Tuli kyllä joulufiilis tätä postausta lukiessa! :)

    VastaaPoista
  6. Saanko muuten kysyä.. miten saat tuon musiikkilinkin tuollaiseksi? :)
    Itellä näkyy se tyhmänä neliönä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista ja kiva, että joulufiilis on tarttunut sinuunkin! :D
      Musiikin sai koodaamalla tuollaiseksi, että aina tekstin alkuun lisää koodin, muistaakseni löysin tuton joskus netistä... :)

      Poista
  7. Apua noi kuvat mullekki tuli ihan joulufiilis ! Ku tulis lunta tännekki joskus nii ehkä sit pääsis viel enemmän tunnelmaan :) Tää sun blogi on kyllä tosiaan ihanan hyväntuulinen !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä toivoisin kanssa ihan hulluna, että tulisi lunta! Vaikka tää mun joulumieli onkin jo täyttä vauhtia käynnissä, niin lumi tekisi siitä vielä tuplasti kovemman! Kyllä joulu pitäisi saada viettää valkoisena. Kateellisena aina kattelen muitten bloggaajien kuvia pohjoisesta, jossa lunta on jo monta senttiä... Onneksi tänään on ollut pakkasta, sekin on jo positiivista :D

      Poista
    2. Ah, unohdinpas kiittää kehuista. Eli iso kiitos myös sulle kehuista! :3

      Poista

Kommentoinnissa on otettu käyttöön kommenttien valvonta. Kommenttisi näytetään hyväksynnän jälkeen.